Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2022  
         
  Articol:   WONDER IN THE FACE OF BEAUTY AND THE POETIC WORD. AN AESTHETIC AND THEOLOGICAL PERSPECTIVE / MINUNEA ÎN FAȚA FRUMOSULUI ȘI A CUVÂNTULUI POETIC. O PERSPECTIVĂ ESTETICĂ ȘI TEOLOGICĂ.

Autori:  CECILIA AVENATTI DE PALUMBO.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2022.02

Published Online: 2022-12-30
Published Print: 2022-12-30
pp. 25-39

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Minunea în fața Frumosului și a Cuvântului poetic. O perspectivă estetică și teologică. Scopul acestei lucrări este de a arăta că Hans Urs von Balthasar și Karl Rahner au prezentat o estetică teologică centrată pe uimire: amândoi o consideră ca răspuns al subiectului la revelația divină, care dezvăluie o figură frumoasă de văzut și un cuvânt poetic de auzit. Perechea estetică uimire/răspuns corespunde perechii antropologice iubire/libertate, astfel încât mișcarea de uimire este înrădăcinată în dispoziția iubitoare și răspunsul în libertate. În orizontul epistemologic al dialogului interdisciplinar între Literatură, Estetică și Teologie al propriei noastre cercetări, vom aplica aceste medieri la cele Patru Cvartete ale lui T.S. Eliot, găsindu-le reprezentative pentru mirarea estetică teologică descrisă în cadrul acesteia.

Cuvinte-cheie: Paul Ricoeur, Hans Urs von Balthasar, T.S. Eliot, Patru Cvartete, Minunea, Estetică teologică, Literatură.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă